Hoe maak je de beste indruk op je sollicatiegesprek?

Geplaatst op 01-10-2022

Als er een sollicitatiegesprek aankomt, is het tijd om je voor te bereiden. Weet je wat het ergste is aan sollicitatiegesprekken? Het feit dat zoveel mensen niet weten hoe ze een goede eerste indruk moeten maken tijdens hun sollicitatiegesprek! Als jij een van deze mensen bent, dan zal deze gids zeker van pas komen.

Kom vroeg.

Probeer zo vroeg mogelijk te komen. De interviewers hebben tijd om zich te installeren en klaar te maken voor het gesprek terwijl ze op je wachten, wat goed is want ze willen ook niet wachten. Maar het gaat er niet alleen om dat je op tijd bent - het gaat er ook om dat je niet te vroeg of te laat komt. Als je te vroeg komt, kan dat het schema van de interviewer in de war gooien en ervoor zorgen dat ze zich opgejaagd voelen als ze nog steeds alles aan het opzetten zijn. Aan de andere kant, als je te laat komt (of erger nog: als iemand je moet komen begeleiden in een interview!), dan kan dat erop wijzen dat je time management vaardigheden in het algemeen ontbreken.

Het gaat er niet alleen om hoe lang het duurt vanaf het moment van aankomst tot het moment dat het interessant begint te worden; het gaat er ook om hoeveel afleiding er is op dit punt in het proces! Er kunnen andere mensen rondlopen voordat iedereen genoeg tot rust is gekomen voor zaken als introducties en formaliteiten; deze afleidingen kunnen ervoor zorgen dat de stressniveaus onnodig hoog oplopen voordat ze zelfs maar begonnen zijn."

Kleed je aan.

Je kleden voor een sollicitatiegesprek is als kleden voor een bruiloft: er zijn enkele regels, maar uiteindelijk moet je iets dragen waardoor je je comfortabel en zelfverzekerd voelt. Als dat betekent dat het dragen van uw favoriete blauwe jeans en een t-shirt, go for it! (En als het bedrijf business casual kleding vereist, kom dan niet opdagen in diezelfde oude blauwe jeans).

Je wilt je kleden op een manier die je het gevoel geeft dat je bij dit bedrijf hoort - de cultuur van de werkplek wordt weerspiegeld in alles, van wat mensen de hele dag aan hun voeten dragen tot waar ze hun werk doen (in een kantoor of cubicle). Dit is ook een kans om te laten zien wie je werkelijk bent; welk beter moment is er dan wanneer je iemand persoonlijk ontmoet? Dat is volgens Tim Verstraeten misschien nog wel de beste tip: blijf toch ook gewoon jezelf.

Ruik goed.

Je wilt een goede indruk maken op je nieuwe werkgever, dus wil je zo aangenaam mogelijk ruiken. Hoewel dit vanzelfsprekend lijkt, is het makkelijk te vergeten in de stress van het voorbereiden van een sollicitatiegesprek. Gelukkig zijn er enkele basisstappen die je kunt nemen:

Draag deodorant en/of antitranspirant. Als je binnenkort een sollicitatiegesprek hebt, is de kans groot dat ten minste één persoon in je leven je hierover al eerder heeft verteld, maar voor het geval je deze tips in de loop der tijd of door gebrek aan gebruik bent vergeten, laten we ze nog eens van boven naar beneden doornemen!

Zorg ervoor dat je oksels schoon en droog zijn voordat je deodorant of antitranspirant aanbrengt; deze producten werken het best als ze rechtstreeks op de huid worden aangebracht zonder dat er olie of vocht aanwezig is (behalve als je een product op oliebasis gebruikt). Overdrijf niet met beide producten: één toepassing moet voldoende zijn. Breng parfum of cologne pas aan nadat je de rest van je kleding hebt aangebracht; vergeet niet dat de geur nog lang blijft hangen nadat de bron ervan is gepasseerd!

Voel je zelfverzekerd.

Maak een goede eerste indruk.

Hoewel het belangrijk is om elk gesprek te behandelen als een kans om te leren, wil je ook een goede eerste indruk maken. Hier zijn enkele eenvoudige tips om dat te doen:

Probeer oogcontact en een stevige handdruk.

Oogcontact helpt je een band op te bouwen met je gesprekspartner en laat zien dat je betrokken bent bij het gesprek. Een stevige handdruk laat ook zien dat je vertrouwen, trots en zelfrespect hebt. Aan de andere kant, een slappe handdruk kan het lijken alsof je niet geïnteresseerd bent in de positie of het bedrijf-of nog erger, het kan de indruk wekken dat je nerveus of onzeker.

Je wilt niet te hard knijpen bij het handen schudden (of wanneer dan ook). Maar wees niet bang om een paar seconden langer vast te houden dan normaal - dit toont enthousiasme en vastberadenheid. Evenzo, ga niet overboord met overdreven krachtige handdrukken ook niet, dit is een ander teken van onzekerheid of nervositeit (en kan je interviewer afvragen hoeveel kracht zou worden vereist van hen als ze ooit de pech hadden om het pad te kruisen met een van deze types).

Bereid uw antwoorden op basisinterviewvragen van tevoren voor, maar niet te veel zodat u ingestudeerd of robotachtig klinkt.

Je antwoorden vooraf voorbereiden is belangrijk, maar bereid ze niet te veel voor zodat ze ingestudeerd of robotachtig klinken. Als je het antwoord op een vraag hebt geoefend en onthouden, kan de interviewer dat gemakkelijk oppikken. Dat is niet de indruk die je wilt maken! Je wilt dat de interviewer je ziet als een intelligent persoon die eerder over deze vraag heeft nagedacht en een eerlijk antwoord kan geven.

Als je echter wordt gevraagd naar iets specifieks over je ervaring (zoals "Vertel me waarom ik JOU zou moeten aannemen"), is het goed om een kant-en-klaar antwoord klaar te hebben. Dit betekent niet dat je elk mogelijk ding dat tijdens het gesprek naar voren kan komen uit je hoofd moet leren, maar dat je een aantal gespreksonderwerpen klaar moet hebben om je op je gemak te stellen, zodat als de vragen komen, je in staat bent om er meteen op in te gaan en te vertellen wat JOU speciaal maakt! Volgens de Openbaringen blog kan het ook interessant zijn om specifieke veelgestelde vragen wel écht voor te bereiden én te oefenen met een vriend of familielid.

Vergeet niet om aan het einde van het gesprek vragen te stellen over de functie.

Als het gesprek ten einde loopt, is het belangrijk om vragen te stellen over het bedrijf en de functie. Je kunt vragen naar de volgende stappen in je sollicitatieprocedure, of als je specifieke vragen hebt over salaris of voordelen. U kunt ook vragen hoe u hen kunt helpen om u in dienst te nemen!

Vergeet niet dat een sollicitatiegesprek niet alleen over uw kwalificaties gaat, maar ook over hoe goed u bij de bedrijfscultuur past. Stel dus veel vragen tijdens het gesprek en let op de antwoorden van de gesprekspartner. Als ze niet bij elkaar passen, dan kun je beter niet verder gaan - je wilt niemands tijd verspillen!