Home » Nieuws

Nieuws

JONGERENREDACTIE VOLOP IN ACTIE VOOR NIEUW MAGAZINE ROND ‘GELUKKIG ZIJN’

27.04.2007 Sinds 25 maart is er een nieuwe jongerenredactie van start gegaan. Dit jaar maken we een magazine rond het thema ‘gelukkig zijn’ en ‘ongelukkig zijn’. De jonge talenten zijn momenteel volop bezig met het afnemen van interviews, het schrijven van artikels en het nemen van foto’s. Het magazine zal gekoppeld worden aan de onderzoeksresulaten van een uitgebreide bevraging bij Vlaamse jongeren en zal verschijnen in het najaar.

 INTERNATIONALE DELEGATIE OP BEZOEK

25.04.2007 Van 14 tot 18 maart organiseerde In Petto een studiebezoek rond jongereninformatie en –participatie voor jeugdwerkers uit Kroatië, Bosnië en Slovenië. Dit studiebezoek kadert binnen het ERYICA netwerk en werd gefinancierd door het EU programma Jeugd.

De twaalfkoppige groep verbleef in Gent en bezocht initiatieven in Brussel (Jint), Antwerpen (In Petto, JAC), Oostende (JAC, Jeugdraad, Jeugddienst) en uiteraard Gent (Jeugdwerknet, Use it, Stedelijke jeugddienst). Op locatie werden ook een aantal presentaties rond internationaal jeugdwerk en het Vlaams jeugdbeleid gebracht.

Het initiatief tot dit bezoek gaat terug tot de ERYICA algemene vergadering in Molina (Spanje, 2004) waar OIA (Bosnia Herzegovina Youth information Agency) de wens uitdrukte om in West Europa op bezoek te komen om jongeren informatie initiatieven te bekijken. Zij hadden immers plannen om ook in Bosnië regionale jongereninformatiecentra op te richten.

Toen in 2005 Alenka Zavbi (MISSS, Jongereninformatie en Advies Slovenië) voor een jaartje stage (Leonardo) kwam lopen bij In Petto kreeg zij de opdracht om potentiële deelnemers te contacteren, hun wensen in kaart te brengen en een programma uit te werken. MISSS Slovenië was bereid om dit studiebezoek mee te ondersteunen en ook in de toekomst jongereninformatiewerk te helpen ontwikkelen in de voormalige deelstaten van Joegoslavië.

Het lukte ons niet om ook Servië aan boord te krijgen, maar wel het Croatian Youth Network, zeg maar de Kroatische Jeugdraad, die zelfs hun voorzitster en ondervoorzitter uitstuurden.

Naast de inhoudelijke presentaties en bezoeken waren vooral de contacten en de uitwisseling van ervaringen tussen de deelnemers – ook de Vlaamse – erg belangrijk. Het was immers de uitdrukkelijke bedoeling om ook voor de toekomst concrete samenwerkingsinitiatieven op te zetten en het ERYICA netwerk uit te breiden en te versterken.

De participanten waren allemaal erg opgezet met het initiatief en evalueerden het studiebezoek als positief en een effectieve bijdrage tot hun (vrijwilligers)werk in eigen land. Ook het Belgisch bier werd erg geapprecieerd…

Een volledig rapport is binnenkort beschikbaar.

 

 PROEVEN VAN IN PETTO

26.02.2007 Op 30 mei 2007 kan je proeven van al onze producten. Deze degustatiedag gaat door in het Huis van de Sport te Berchem van 9.30u tot 15.30u. Meer info bij vormingsmedewerkster Kristien.

 

 DELEGATIE UIT SLOVENIE, KROATIE EN BOSNIE-HERZEGOVINA OP BEZOEK

26.02.2007 Van 12 tot 16 maart krijgen we bezoek van een delegatie uit Slovenie, Kroatie en Bosnie-Herzegovina. Zij willen meer te weten komen over het Vlaamse jeugdinformatiebeleid en zullen o.a. een kijkje gaan nemen bij enkele Vlaamse jeugdorganisaties zoals Jint, het JAC, Use-it en In Petto.

 

 IN PETTO HEEFT EEN NIEUWE AANWINST: BIRGIT

06.02.2007 Hey! Als je de komende vier maanden een vreemde stem hoort of een nieuw gezicht ziet bij In Petto… dan ben ik het!

Ik heb de toffe opdracht gekregen om een promoDVD te maken voor het project Jeugdadviseurs, wat perfect kadert in mijn vorige opleiding Journalistiek en mijn huidige studie Sociaal-Cultureel Werk.

Je zal me misschien tegenkomen op de vormingsdagen van In Petto en op het O5-weekend voor alle jeugdadviseurs en hun begeleiders. Op dat weekend ben ik waarschijnlijk gewapend met een micro en camera, dus kom maar af als je me wil overmeesteren met woord en beeld!

Groetjes,

Birgit

 ONTMOETINGSWEEKEND JEUGDADVISEURS

25.01.2007- Dit jaar zal het weekend doorgaan op 28 en 29 april in Heibrand. Iedereen wordt verwacht in overall want het thema is FORMULE1. Vergeet je helm niet!

 PROEVEN VAN DE RUBBERMAP

08.01.2007- Binnenkort is het weer zover! Op 6 maart 2007 organiseert In Petto een PROEVEN VAN…DE RUBBERMAP en kan je gedurende een hele dag op een concrete en interactieve manier kennis maken met de werkvormen uit de map. Deze kennismakingsdag gaat door Bij In Petto te Berchem. Inschrijven kan nog steeds!

 RUBBERMAN HEEFT RUBBERMAP!

03.07.06 – Jongeren hebben vragen en twijfels over relaties, seksualiteit, liefde en veilig vrijen. Ze zijn ook benieuwd hoe andere leeftijdsgenoten over deze thema’s denken.

Naast het gesmaakt jongerenmagazine ‘Den Vrijen Courant’, met Rubberman in de hoofdrol, werkte In Petto aan een extra aanbod dat de naam Rubbermap kreeg.

In deze handleiding wordt elke jongerenwerker klaargestoomd om activiteiten rond de thema’s liefde, relaties en seksualiteit te laten slagen.

In meer dan 100 pagina’s krijgt de lezer niet alleen een heleboel achtergrondinformatie, maar vooral heel concrete werkvormen en tips om van je activiteit een onvergetelijk moment te maken.

De Rubbermap is vanaf vandaag te bestellen (30 euro zonder verzendings- en administratiekosten) bij jeugddienst In Petto.

Wil je eerst meer uitleg krijgen over de Rubbermap, lees volgende pagina’sof streep 25 januari 2007 aan in je agenda voor de ‘Proeven van de Rubbermap’ in Berchem. Op deze dag word je ondergedompeld in de thematiek en maak je op een heel concrete en interactieve manier kennis met de werkvormen uit de map.

EEN INJECTIE JONGERENINFORMATIE
23.05.06 – iedere jongereninformatiewerker heeft op zijn tijd wel eens shot nodig. In Petto heeft er gelukkig nog enkele klaarliggen. In oktober en november organiseert In Petto ‘een injectie jongereninformatie, een dosis met 50 ml ervaringsuitwisseling, 30 ml trainen van vaardigheden en 20 ml achtergrondinformatie’: een vorming voor de jongereneninformatiewerker met al wat ervaring over – natuurlijk- jongereninformatie. Geen basiscursus, maar een meer “gevorderde” cursus die voor de helft op ervaringsuitwisseling zal gebaseerd zijn, aangevuld met het trainen van vaardigheden, en een stuk nieuwe theorie.

INPETTOSTROJKA
20.05.06 In Petto organiseerde van 21 tot 28 april een studiebezoek rond jongereninformatie aan Sint-Petersburg.  Dit bezoek bracht  ERYICA-leden uit negen West- en Centraal-Europese landen samen met partners uit de voormalige USSR om elkaar, maar vooral de Russische realiteit inzake jongereninformatiewerk te leren kennen.  Ook de exploratie van mogelijke verdere samenwerking stond op de agenda.  De n.g.o. Youth Information Centre (maar dan in het Russisch) stond in voor de perfecte praktische organisatie.  Vanuit Vlaanderen voerden Johan (In Petto) en Gee (Jac+ Antwerpen) de delegatie aan.  Dit studiebezoek werd georganiseerd met de financiële steun van het EU programma Jeugd.